hoi

Eerste film

Auguste en Louis Lumière werden geboren in Besançon, Frankrijk. Ze groeiden op in Lyon. Hun vader,Antoine Lumière, had een fabriek, gespecialiseerd in fotografische apparatuur. Beide broers werkten in de zaak, Louis als natuurkundige, Auguste als manager.
In 1893 namen de broers de zaak over. Hun vader had een demonstratie van de kinetoscoop van Edison gezien, en spoorde de broers aan om zelf ook een dergelijk apparaat te ontwikkelen.

Op 13 februari 1895 namen de broers het octrooi op een uitvinding van hen, de cinématographe (cinematografie). Dit apparaat was een filmcamera en filmprojector in één. Het was in staat om filmbeelden op te nemen, deze te ontwikkelen en vervolgens te tonen op een scherm voor publiek. De eerste film die werd geschoten met de cinématographe was La sortie des usines Lumière.

De meeste films duurden niet langer dan een minuut en werden gefilmd door Louis Lumière. Bij elkaar heeft deze meer dan honderd films gemaakt. De films van de Lumières wilden over het algemeen geen verhaal vertellen, maar de bijzondere eigenschappen van het medium film tonen. De eerste succesvolle filmvertoningen waren dan ook te danken aan de attractiestatus van de film, en niet aan het verhaal in de film.

Op 22 maart 1895 hielden de Lumières een eerste vertoning van hun toestel voor een publiek van ongeveer tien personen. Op 28 december 1895 vertoonden de broers hun films in het Salon Indien van het Grand Café aan de Boulevard des Capucines in Parijs. Dit wordt beschouwd als de eerste betaalde publieke vertoning van een film.

 

 Hieronder kun je de eerste film bekijken.                                   Hieronder zie je een foto van de
Er komt een trein binnengereden op een station.                        gebroeders Lumière.